ילדי ישראל יהיו מוכנים לחיים עם רווחה כלכלית אינם זקוקים לידע אלא לכלים לשינוי התנהגות. המפתח להתנהלות כלכלית נכונה מתחיל בבית ולא בבית הספר, אחרת זה פשוט עלול לעלות ביוקר
כיצד תמנעו מילדיכם בורות פיננסית? אילוסטרציה: שאטרסטוק
כשאני מלמד סטודנטים לכלכלה, אני מקפיד תמיד לומר להם שכעת הם אולי לומדים להבין כלכלה, אך כנראה שרובם לא באמת יבינו איך מתנהג כסף. "אבל למדנו בתיכון חינוך פיננסי" הם משיבים לי. ואני עונה להם בצער שהם לא הבינו כלום.
הנתונים די ברורים – אנשים פוחדים מכסף. רבים לא עושים משא ומתן פעם בשנתיים שלוש לגבי הריביות על הפנסיה, קרנות ההשתלמות וקופת הגמל וכך מפסידים מאות אלפי שקלים בטווח ארוך. רבים עדיין משלמים עמלות לבנק ורבים מאוד נמנעים מבדיקה תקופתית לגבי האפשרויות למחזור המשכנתא. למעשה רוב האנשים גם מתרחקים מהשקעות, שיכולות להיות מנוף פיננסי חשוב למשפחה.
בעבר האמינו שזה פשוט עניין של היעדר ידע כלכלי, שברגע שילידנו ילמדו את מושגי היסוד הם יהיו מוכנים לחיים מצוידים באוריינות פיננסית. עד לא מזמן ניסו להסביר לנו שאם אנשים רק יקבלו חינוך פיננסי הכל יראה אחרת. זו הייתה המחשבה והיא התבררה כטעות ענקית. מחקר שנערך באוניברסיטאות רוטרדם, וירג'יניה וקולורדו הראה שההשפעה של חינוך פיננסי איכותי לילדי בית ספר הייתה קצרת מועד וגם עם אפקט חלש מאוד. מחקר זה הוא רק דוגמה אחת קטנה. מטא-אנליזה (שיטה סטטיסטית לסיכום תוצאות ממאות מחקרים) הראתה כי חינוך פיננסי משפיע על התנהלות עם הכסף בשיעור של 0.1% – שיעור אפסי לגמרי. במילים אחרות: שעות הלימוד של כלכלה ושל מונחי יסוד כלליים פשוט לא מועילים. למרות שהמחקר מראה באופן ברור שחינוך פיננסי פשוט לא עובד אני שומע שוב ושוב את הקריאות לחינוך פיננסי. אז למה בעצם זה לא עובד? התשובה נעוצה בכך שידע לא משנה התנהגות. אם תסבירו לקולגה שלכם בעבודה שסיגריות מזיקות לבריאות, זה לא יגרום לו להפסיק לעשן. כך גם בהתנהלות פיננסית, המפתח לשינוי התנהגות הוא בפיתוח מנגנוני פעולה אפקטיביים. שעות הלימוד של כלכלה ושל מונחי יסוד כלליים פשוט לא מועילים. אילוסטרציה: שאטרסטוק אפשר ללמד זוג את השיטה הטובה ביותר לתקשורת בריאה וליישוב מחלוקות, אפשר ללמד מנהלים את הטכניקה הטובה ביותר לניהול זמן ומשימות, אך אם לא תסייעו לאנשים לייצר מנגנונים – תישאר רק התיאוריה. אין צורך במנגנונים מורכבים: זו יכולה להיות שעה אחת בשבוע או כמה שעות חודשיות יחד עם בן/בת הזוג או חבר טוב כדי לעבור על החשבונות. ניתן לבחור כלי דיגטלי כמו אפליקציה שמספקת תזכורות ומסייעת לכם לראות מול העיניים את מאזן ההכנסות מול ההוצאות, קורס מקוון שיפשט לכם את התמונה, או אפילו יועץ מלווה לכלכלת המשפחה. ללא הטמעה של מנגנונים בזמן הלמידה, שום הדרכה לא תהפוך לשינוי הרגלים. במילים אחרות: מה שנחוץ לנו הוא חינוך פיננסי שמשולב עם הבנת העקרונות לשינוי התנהגות. זהו האתגר של החינוך הפיננסי של הדור הבא שילדינו כל כך צריכים אותו ומה שימנע אסונות כלכליים ממשפחות רבות בישראל.