הנה ספוילר - התשובה היא כן. ד"ר קלטנר ועמיתיו הדגימו את זה במחקר, שבו שלושה סטודנטים חולקו באמצעות הגרלה אקראית, לשניים שכתבו חיבור, ואחד שהיה צריך להעריך את הכתיבה שלהם, לדרג אותה ולקבוע את ה "שכר" שלהם.
לאחר ההגרלה כשהעבודה החלה החוקרים הכניסו - כאילו באופן מקרי - צלחת עם כיבוד, ועל הצלחת היו חמש עוגיות. החוקרים מצאו שה "בוסים" נטו לקחת לעצמם שתי עוגיות, הם אכלו בפה פתוח יותר המאחרים, והרשו לעצמם לפזר יותר פירורים.
ההבדלים האלה נוצרו אחרי ש "הבוסים" מונו לתקופה זמנית, כשברור שמדובר בהגרלה אקראית. האפקטים במחקר גדולים הרבה יותר כאשר מדובר ב"בוסים" קבועים.
זהו רק מחקר אחד מתוך רבים, שמדגימים, שלעמדת כוח יכולה להיות השפעה מסוכנת, בעיקר על התחושה שמגיע לנו יותר ושדעתנו נחשבת יותר.
מדובר בתחושה מסוכנת, שכן היא מונעת מאיתנו את היכולת ללמוד מאחרים ולהבין שהדעה שלנו מוגבלת מאוד. צניעות, בהרבה מאוד תחומים, היא חשובה והבנה של הסכנה של הכוח להשחית היא חלק חשוב בהתמודדות אתו.
נ.ב חיפשתי כשכתבתי את הדברים, ולא מצאתי אף מחקר כזה שנעשה בארץ, מעניין מאוד אם התוצאות היו חוזרות על עצמן גם בישראל. בישראל מרחק הכוח הוא הנמוך ביותר בעולם, ולכן יתכן שהתוצאות היו שונות. מה דעתכם.ן?
Comments