בראיין טרייסי מדגים שהאנשים האפקטיביים ביותר הם האנשים שמתמקדים בעיקר – אנשים שמקדישים את מירב הזמן לדברים הקריטיים ביותר להצלחה שלהם. אותו הכלל חוזר כמעט בכל תחום בחיים: האם אנחנו מתמקדים בדברים המהותיים ביותר לקשר המשפחתי? האם אנחנו משקיעים את רוב הזמן בדברים החשובים ביותר להצלחה בעבודה? בזוגיות?
אותו הכלל נכון גם ברמת המדינה. מה הדבר הקריטי ביותר כדי שמדינה תהיה מתקדמת ומפותחת – כזו שכולנו רוצים לחיות בה? מה משותף למדינות המפותחות? אם תסתכלו על רשימת המדינות המפותחות תגלו שיש להן תרבות שונה מאוד, יש להן היסטוריה שונה ויש להן משאבים וגאוגרפיה שונים מאוד. אז מה משותף למדינות המפותחות ומבדיל אותן מהמדינות הלא מפותחות? מה הקשר בין גרמניה, דרום קוריאה ויפן? מה משותף לניגריה, הודו ופרו?
שלושה דברים בולטים ביותר בפער בין המדינות המפותחות ומדינות העניות. שלושה גורמים שמשותפים לכל המדינות המפותחות למרות הפערים הקיימים ביניהן בתרבות, בגאוגרפיה ובהיסטוריה: חינוך, שחיתות ומשילות.
שחיתות – שחיתות היא אחד הגורמים העיקריים לעוני. היא לא מאפשרת לאנשים במעמדות נמוכים להביא את הכישרון והפוטנציאל שלהם לידי מימוש, היות והעשירים יכולים לשלם יותר ולהתקדם יותר וכך הם תורמים פחות לחברה. היא גורמת לכך שהאנשים הלא נכונים יהיו בתפקידים מרכזיים. היא גורמת לכך שכסף ציבורי רב (לפעמים רובו) יעבור למטרות שלא מקדמות את המדינה. מצורפת תמונה של רמת השחיתות במדינות לפי המדד של האו"ם (מדובר במדד לא מאוד אמין כך שיש להתייחס אליו כדוגמה בלבד). שימו לב לחפיפה הגבוהה בין רמת השחיתות למצב הכלכלי של המדינות.
משילות – כאשר אין משילות, לא ניתן לתכנן לטווח ארוך, לא ניתן ליצור תשתיות ולא ניתן לבנות מערכות בנות קיימא. לדוגמה, בניה לא חוקית, יוצרת מצב שיש צורך בהכפלה ולפעמים בשילוש של תשתיות הכרחיות. החנות שהוקמה במקום שאסור למסחר, היא בעיה עמוקה בהרבה משנדמה. היא יוצרת עומסי תנועה, מסכנת אנשים ויוצרת תחושת הפקרות שבאה לידי ביטוי גם בתחומים אחרים. משילות כוללת תחומים רבים נוספים של הקפדה על החוק, כגון חוקי בניה, העלמת מיסים, ביטחון ברחוב וכו'.
חינוך – הכוח המרכזי שהופך אנשים לגורם מועיל ותורם בחברה, מבחינה כלכלית, אבל גם מבחינות רבות אחרות, הוא חינוך. לכן כשאין חינוך ברמה גבוהה המדינה לא יכולה להתקדם.
הדבר החשוב ביותר כדי להתקדם הוא להתמקד בעיקר – יש הרבה גורמים חשובים שאנחנו נוטים להתייחס אליהם, אבל בסופו של דבר אלה הגורמים המהותיים ביותר, אם אנחנו רוצים לקדם את החברה שלנו.
ומה המצב בישראל? אתייחס רק לגורם אחד, שבו אנחנו לדעתי הנמוכים ביותר מבין המדינות המפותחות ולמעשה גם מרוב המדינות המתפתחות – אחנו נמוכים בו יותר מהודו ומכל מדינה בדרום אמריקה – חינוך. כל הסטטיסטיקות שאתם קוראים על השוואות בין ישראל לבין מדינות אחרות הן שקריות, שכן הן לא כוללות רבע מילדי ישראל. רבע מהילדים בגיל היסודי לומדים במסגרות חרדיות ולכן לא מקבלים את הכלים הבסיסיים ביותר להתקדמות כלכלית בחברה מודרנית. כלא של עוני במימון מלא של כספי המיסים שלנו.
אסיים בשאלה שמעסיקה אותי לא מעט ושאשמח לדעתכם לגביה – בתחום החינוך, ברור לי לגמרי מה המשימה המרכזית שלנו כחברה, אבל לגבי שחיתות, מה לדעתכם הצעד החשוב ביותר שיכולנו לעשות כדי להוריד את רמת השחיתות בישראל?